Off

Participanti:
Clubul de Speologie Speodava : Brijan, Paul, Dorin, Mita, Dani, Sebi si Tocut.
Clubul de Speologie Drienka din Kosice : Fero, Vlado, Peter, Jozo, Martin, Martin ,Hudec.
Activitatea desfasurata: explorare subterana, cartare, fotografiere.
Descrierea cavitatii explorate :
– in partea finala a pesterii deja cunoscute lateral dreapta s-a descoperit o galerie ingusta cu un current de aer care dupa un metuo da intr-o sala de aprox. 3 m lungime si 1,5 m latime si 6 m inaltime
– in partea superioara a salii se continua cu o diaclaza ingusta care urca pana la o sala lunga de aproximativ 10 m si lata de 6 m, diferenta de nivel fata de intrarea in pestera fiind de aproximativ 50 de m.
– sala prezinta un horn de cel putin 35 de m neexplorat pe care se vad urme de aluviuni.
– din aceasta sala galeriile laterale iau o forma dendritica :
– I- in partea stanga o galerie de aproximativ 150 de m formata de ape, o curgere pe fata de strat sub presiune urmata de una gravitationala avand o cantitate insemnata de argila.
– formatiuni intalnite : stalactite , stilolite, stalactite conice, cristalictite si stalactite cu structura cristalina
-II- in partea dreapta continua cu o galerie ingusta de 7-8 lungime pe care se afla un firicel de apa dupa care se ingusteaza
-III- in partea centrala pe un plan inclinat se coboara intr-o sala mai mare care prezinta anostonoze de tavan
– galeria care continua fiind formata tot in regim inecat pe fata de strat prezentand un sant pe tavan pe toata lungimea ei
– avansand pe galeria centrala in partea stanga a ei pleaca doua galerii scurte de aproximativ 8 si 12 m dupa care se ajunge la un bloc de calcar central urmat de o scurgere de calcit pe partea dreapta cu mici speleoteme la baza.
– la 2-3 m apar doua stalagmite de 1 si 1,8 m si o grosime de aproximativ 8-10 cm, aceasta parte fiind cea mai spectaculoasa din punct de vedere al formatiunilor.
Рdupa cativa metri galeria se ramifica : partea din dreapta dupa aproximativ 15 m se ingusteaza, pe tavanul ei se gasesc melci calcificati
– in partea stanga galeria pierde din inaltime, iar la aproximativ 20 de m de la intersectie intalnim pe partea stanga urmele unei mici cascade de unde incepe canalul ce strabate intreaga galerie centrala.
– de la cascada galeria castiga in inaltime pana la 2 m unde se ramifica in dreapta formand o diaclaza ingusta cu inaltimi de pana la 25 m, iar in stanga mai continua aproximativ 20 de m dupa care se ingusteaza nemai permitand trecerea , la baza acesteia fiind un strat de aluviuni.
– diaclaza din dreapta duce aproximativ 30-40 de m avand in partea stanga doua ramificatii de 15 si respective 8 m cu inaltimi de pana la 25 de m.
– la capatul ei intalnim un put de 20 m si cu diametrul de 8-10 m cu o coloana de calcit pe mijloc formata prin spalare.
– la baza putului sunt 2 galerii care duc cativa m
– in partea superioara a putului deasupra diaclazei de acces spre put se afla alta galerie ingusta si inalta neexplorata in totalitate care pare sa urce aproximativ 35 mS-a cartat aproximativ 450 de m din pestera de membrii celor doua cluburi.
S-a incercat catararea hornului din sala principala dar s-a oprit la 15 m din lipsa de acumulatori .

Activitati viitoare :
– catararea hornului din galeria principala
– catararea galeriei din partea finala ( deasupra de put )
– decolmatare pe galeria principala in partea finala